3D ONTWERPEN

  • 1 januari 2013
  • By admin
  • Reacties uitgeschakeld voor 3D ONTWERPEN
  • in

Een van de voordelen van 3D-printen en 3D-elektronica is de hoge mate van ontwerpvrijheid. Toepassingen voor deze technieken vereisen hierbij een nieuwe manier van ontwerpen om deze te benutten; een manier die anders is dan standaard CAD-ontwerp.

Door de verschillende partners is in de afgelopen jaren al kennis opgedaan van een aantal geschikte ontwerptechnieken en de bijhorende softwarepakketten. Er valt echter nog veel winst te behalen om de reden dat de eerder onderzochte software veelal niet integreert in bestaande CAD/PLM-omgevingen. Ook is de maakbaarheid van de ontwerpen die dergelijke software oplevert niet altijd voldoende. Recentelijk is er vanuit grote softwarebedrijven op het gebied van CAD veel inzet om hierin te verbeteren en komen er regelmatig nieuwe en verbeterde softwaretools beschikbaar. Een belangrijk doel in dit werkpakket is om te onderzoeken hoe deze kunnen worden aangewend t.b.v. een betere, meer geïntegreerde manier van ontwerpen.

Voor het ontwerpen van 3D-elektronica bestaan aanzienlijk minder volwassen software-oplossingen. Een doel in dit werkpakket is daarom om te verkennen welke oplossingen hier bestaan en welke geschikt zijn voor onze toepassingen.

Tot slot zit de uitdaging van het ontwerpen niet alleen in het gebruik van de juiste software, maar vooral ook in het stimuleren van constructeurs om hen in nieuwe ontwerprichtingen te laten denken. Om deze reden is er veel kennisdeling tussen de partners.

Contact formulier

De toekomst ligt open: er kunnen allerlei nieuwe initiatieven ontstaan die we nu nog niet kennen. Aanhaken op landelijke initiatieven is hierbij een reële optie. Neem gerust contact met ons op.

Contact gegevens

Name: Algemeen: is-secretariat@astron.nl
Program manager: Johan Pragt, pragt@astron.nl
Technische werkpakketten en technische vragen: Thomas Pijper, t.pijper@philips.com
MKB-aangelegenheden, participatie voucher: Kees Seldenrijk, kees.seldenrijk@binder3d.com
Address: 3D Print Kompas, H. Smid, Cereslaan 4, 9641 MJ Veendam
×